Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Intrebari frecvente

Intrebari despre proiectul Absolventii si Piata Muncii

 Aceasta sectiune ofera raspunsuri la principalele intrebari privind participarea la studiu. Accesul la aceste informatii se poate realiza si direct din pagina on-line a chestionarului.

 

Ce este proiectul „Absolventii si Piata Muncii”?
Proiectul „Absolventii si Piata Muncii” este primul studiu realizat la nivel national care urmareste legatura dintre  pregatirea universitara a absolventilor de invatamant superior si activitatea lor profesionala.
In ce consta studiul?
Studiul consta in aplicarea unui chestionar care urmareste traseul unui absolvent incepand cu anii de studii, continuand cu momentul obtinerii primului loc de munca si apoi cu alte elemente importante pentru evolutia sa profesionala. Chestionarul se completeaza on-line si contine preponderent „intrebari inchise” (la care se raspunde prin „bifare” sau selectand dintr-o lista prestabilita). Pentru cei care nu au acces la Internet este disponibila si o varianta tiparita a chestionarului.
Cine poate participa?
Studiul se adreseaza celor care au absolvit in anii 2006 sau 2010 programe de studii de lunga durata (respectiv de licenta), obtinand o diploma in cadrul uneia dintre universitatile participante la proiect. Lista universitatilor participante la proiect se gaseste la adresa http://www.absolvent-univ.ro/acasa/informatii-utile/universitati-participante.aspx.
*O prima cercetare a fost realizata pe promotiile de absolventi 2005 si 2009 si s-a desfasurat in perioada 23 noiembrie 2010 - 31 martie 2011 (cand chestionarul APM  a putut fi completat de catre absolventii invitati sa participe la studiu).
Ce motive am pentru a participa la acest studiu?
Participarea la studiu este voluntara si nu este recompensata material. Ca urmare, alegerea de a participa sau nu este decizia fiecarui absolvent in parte, in functie de propriile interese si de propriul nivel de perceptie a importantei studiului pentru societatea romaneasca, in general, si pentru sistemul de invatamant romanesc, in particular. Totusi, puteti gasi cateva raspunsuri posibile la aceasta intrebare, general valabile, accesand pagina http://www.absolvent-univ.ro/acasa/informatii-utile/participare-la-studiu.aspx
Ce trebuie sa fac pentru a participa?
Participarea la studiu consta in completarea chestionarului dedicat promotiei din care faceti parte. Pentru completarea on-line este necesara introducerea unui cod de acces individual. In cazul in care ati primit o invitatie de participare la studiu din partea universitatii, aceasta contine deja codul de acces si, pentru completarea chestionarului, este suficient sa accesati pagina din site-ul universitatii dumneavoastra dedicata acestui scop sau pagina http://absolvent-univ.ro/chestionar.aspx. In cazul in care doriti sa primiti o invitatie de participare si, implicit, un cod de acces, trebuie sa va adresati reprezentantilor universitatii pe care ati absolvit-o. Datele de contact ale reprezentantilor universitatilor participante la proiect pot fi gasite urmand link-ul http://www.absolvent-univ.ro/acasa/informatii-utile/universitati-participante.aspx.
De ce trebuie sa introduc un cod de acces?
In primul rand, introducerea codului de acces asigura anonimatul persoanei care completeaza chestionarul si evita completarea ilicita a chestionarului de catre o terta persoana, acesta fiind o „parola” generata aleator pentru fiecare absolvent. In al doilea rand, se ofera posibilitatea de a intrerupe completarea chestionarului in orice moment, continuarea procesului de completare fiind posibila prin reconectarea cu acelasi cod de acces, fara a pierde informatiile introduse. Pe baza acestui cod de acces vor fi corelate raspunsurile date de absolventii care isi vor exprima dorinta de a participa la o continuare a studiului, programata a avea loc dupa un interval de patru ani.
Cat dureaza completarea chestionarului?
In urma testelor realizate, s-a observat ca timpul necesar pentru completarea chestionarului on-line este de aproximativ 30 de minute.
Cum completez chestionarul on-line?
Completarea chestionarului on-line poate fi inceputa imediat dupa accesarea paginii de Internet unde se afla chestionarul si introducerea codului de acces (element ce garanteaza anonimitatea dvs.). Este recomandabil insa ca, inainte de introducerea codului, sa consultati scurta sectiune de instructiuni (aceasta va ramane disponibila pe tot parcursul completarii). La majoritatea intrebarilor se raspunde prin bifarea prin „click stanga” a variantei (raspuns simplu) sau variantelor (raspuns multiplu) alese. Acolo unde este cazul, se face selectie din listele disponibile. Uneori, informatiile privind anii sau alte elemente se introduc in spatiile dedicate prin scriere directa. Raspunsurile sunt salvate indata ce treceti la pagina urmatoare, folosind unul din butoanele „inainte” (aflate in partea superioara sau in partea inferioara a paginii de lucru). Raspunsurile salvate intr-o pagina anterioara pot fi modificate prin revenirea in aceasta (folosind butoanele „inapoi”), fapt care reactiveaza automat toate campurile continute. Completarea chestionarului poate fi intrerupta in orice moment, fara a pierde informatiile introduse. Continuarea procesului de completare este posibila prin reconectarea cu acelasi cod de acces. Dupa accesarea ultimei pagini a chestionarului, completarea chestionarului se va considera incheiata. Cu toate acestea, eventuale modificari vor fi posibile in continuare, pana la incheierea etapei de completare a chestionarului.
Cum sunt  folosite raspunsurile mele dupa completarea chestionarului?
Informatiile furnizate de absolventi prin completarea chestionarelor vor fi anonimizate si colectate intr-o baza de date aflata pe serverul echipei centrale. Informatiile vor fi apoi analizate la nivel statistic, evitandu-se orice trimitere la o persoana participanta sau informatie care poate conduce la identificarea unei persoane (cazurile verificate de o singura persoana participanta la studiu nu vor fi mentionate). De asemenea, se va evita introducerea oricaror aprecieri de natura subiectiva ale universitatilor sau ale unor persoane fizice. Rezultatele analizelor vor fi publicate pe pagina web a proiectului si vor fi transmise tuturor beneficiarilor institutionali ai proiectului, lista completa a acestora putand fi consultata la adresa http://www.absolvent-univ.ro/485/section.aspx/395. Suplimentar, fiecare universitate va primi un fisier anonimizat, care va contine toate raspunsurile absolventilor proprii, pentru a-si putea realiza analizele de la nivel institutional.
Voi putea primi personal rezultatele studiului?
La solicitare, va putem transmite si dvs., prin e-mail, un raport al rezultatelor studiului la nivel national. Pentru aceasta, este suficient sa completati ultima pagina din chestionarul on-line. Raportul rezultatelor nu va putea fi transmis decat dupa incheierea etapei de analiza, in cea de-a doua jumatate a anului 2012.
Ce se va intampla ulterior cu rezultatele studiului?
Rezultatele studiului de monitorizare a absolventilor vor reprezenta o analiza detaliata a performantelor reale ale institutiilor de invatamant superior din Romania. Raportul de analiza va reprezenta astfel un suport fundamental pentru luarea de decizii privind sistemul de invatamant superior in ansamblu. Totodata, rezultatele studiului de monitorizare a absolventilor vor fi utilizate de catre universitatile participante la proiect pentru a-si imbunatati calitatea programelor de studiu oferite si pentru a-si adapta oferta educationala la cerintele de pe piata muncii.
Cine efectueaza aceasta cercetare?
Initiatorul si coordonatorul studiului este Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii . In proiect colaboreaza institutii de invatamant superior de stat sau particulare din Romania http://www.absolvent-univ.ro/acasa/informatii-utile/universitati-participante.aspx. Proiectul este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 2 “Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul Major de Interventie 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”.   

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Calendar evenimente

martie 2024
LMaMiJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inscriere newsletter