Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Instrumente si metodologii dezvoltate


Principalele instrumente si metodologii elaborate pe parcursul implementarii proiectului sunt urmatoarele:

Metodologia de implementare a studiului
Studiul a fost implementat conform unei metodologii unitare, avand la baza o serie de elemente specifice realizarii studiilor de monitorizare a insertiei pe piata muncii a absolventilor. In cadrul metodologiei sunt descrise obiectivele generale ale studiilor de monitorizare, aspectele urmarite de cercetare și instrumentele utilizate, structurile de management care sunt implicate in coordonarea unor astfel de studii, planificarea si durata implementarii. 

Metodologia de implementare a studiului

Chestionarul de monitorizare
Chestionarul de monitorizare Absolventii si Piata Muncii a fost adresat absolventilor de studii de licenta, care au avut posibilitatea sa ne ofere un feed-back despre experienta lor universitara si profesionala pe parcursul a doua etape distincte de aplicare. In prima etapa au fost invitati sa participe la studiu absolventi ai promotiilor 2005 si 2009, iar in cea de-a doua etapa, absolventii vizati au facut parte din promotiile 2006 si 2010.  

In functie de etapele de completare, chestionarul a cuprins un numar de 12, respectiv 10 sectiuni (continand preponderent „intrebari inchise”, la care s-a raspuns prin „bifare” sau selectand dintr-o lista prestabilita) si a putut fi completat on-line, absolventul avand posibilitatea sa intrerupa procesul si sa il reia ulterior, fara a pierde informatiile introduse pana la momentul respectiv. In cazul primei etape, chestionarul a putut fi completat si in format tiparit, acesta fiind transmis, prin posta, absolventilor care au facut o cerere in acest sens. 

Pentru a afla mai multe informatii despre procesul de completare a chestionarului si despre modul in care au fost utilizate raspunsurile la chestionar, va rugam sa parcurgeti sectiunea Informatii utile, disponibila in partea dreapta a acestei pagini.

Chestionarul de monitorizare

Metodologia de consolidare si validare a bazelor de date cu datele de contact ale absolventilor
Consolidarea si validarea bazelor de date, de la nivel institutional, cu datele de contact ale absolventilor, reprezinta unul dintre primele demersuri necesare realizarii studiului de monitorizare si are un efect major asupra rezultatelor acestuia. Cadrul general de consolidare si validare a bazelor de date prezinta factorii care influenteaza aceasta etapa a studiului, etapele generale de consolidare și validare si principalele instrumente pentru realizarea procesului respectiv.

Metodologia de consolidare si validare a datelor de contact ale absolventilor

Instrumente pentru desfasurarea procesului de contactare a absolventilor

Platforma informatica
Platforma informatica a fost dezvoltata la nivel naţional si permite inregistrarea și actualizarea (adaugarea/modificarea) datelor de contact ale absolventilor din universitatile participante la proiect. Accesul la platforma se realizeaza prin intermediul de user si parola create la centru pentru fiecare universitate. In vederea incarcarii datelor despre absolventi in platforma și a utilizarii acesteia, se folosesc fisiere xml sau csv. 

Platforma faciliteaza transmiterea automata, prin e-mail, a invitatiilor de participare la studiu si a reminderelor de participare, precum si monitorizarea procesului respectiv, prin marcarea automata a absolventilor care primesc invitatia de participare, a celor care acceseaza  chestionarul sau a celor care nu sunt contactati pana la o anumita etapa (datele acestora fiind incarcate in platforma ulterior). 

Invitatiile electronice sunt personalizate automat cu elementele de identitate ale universitatii,  numele si genul destinatarului, emitentul mesajelor fiind universitatea in cadrul careia absolventul si-a terminat studiile. Cele doua tipuri de invitatii au fost furnizate de echipa centrala, acestea urmarind in mare masura structura si continutul modelelor folosite pentru aplicarea chestionarului pe promotiile 2005 si 2009.

Facilitatile platformei sunt orientate si pentru a oferi suport in vederea personalizarii si imprimarii scrisorilor de invitatie pentru contactarea absolventilor prin posta.

Prezentare platforma informatica APM

Aplicatii informari zilnice privind numarul de accesari ale chestionarului
Aceste aplicatii informatice permit transmiterea automata a accesarilor zilnice ale chestionarului. Fiecare universitate primeste pe e-mail numarul de accesari de la nivel institutional, din ziua respectiva, pentru fiecare promotie monitorizata si, cumulat, pana la data curenta. De asemenea, situatia cuprinde si numarul de accesari de la nivelul intregului studiu. Situatia privind numarul de accesari zilnice este insotita de lista excel a codurilor de acces utilizate in ziua respectiva.  

Model e-mail informare zilnica

Invitatie de participare la studiu
Invitatia de participare la studiu cuprinde mesajul propriu-zis adresat absolventului pentru a completa chestionarul (care contine si codul de acces) si o pagina separata, cu principalele informatii referitoare la studiu: ce urmareste studiul, cine il realizeaza, in ce consta participarea la studiu, cum se completeaza chestionarul, ce se intampla dupa colectarea datelor, detalii despre protectia datelor etc..

Model invitatie e-mail
Model invitatie posta

Mesaj de reamintire
Mesajul de reamintire reia invitatia de participare la studiu si se adreseaza absolventilor care nu au completat chestionarul pana la o anumita etapa a procesului de contactare. 

Model mesaj de reamintire e-mail
Model mesaj de reamintire posta
 
 
Rezultatele obtinute in cadrul proiectului pot reprezenta un punct de plecare pentru reformarea coerenta a sistemului de invatamant romanesc atat in ansamblu, cat si la nivelul fiecarei universitati, pentru ca nimeni nu poate evalua mai bine calitatea si utilitatea unui program de studiu decat cel caruia ii este adresat: ABSOLVENTUL.

Calendar evenimente

martie 2024
LMaMiJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031