Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Mesajul coordonatorului APM

Mesajul coordonatorului APM

Stimate cititor,

Proiectul "Studiu national de monitorizare a insertiei pe piata muncii a absolventilor din invatamantul superior" si-a propus sa ofere cateva raspunsuri imediate, dar si sa creeze mecanisme care sa fie utilizate pe plan national, pentru a obtine raspunsuri pe termen lung la unele intrebari pe care ni le punem in Romania, referitor la modul in care universitatile isi coreleaza oferta universitara cu ceea ce numim adesea „piata muncii”.


Precizez ca diferentele dintre „piata muncii” si asa-numita „piata educationala” sunt majore. Astfel, in timp ce pentru insertia absolvenţilor pe „piata muncii” universitatii ii revine responsabilitatea de a le oferi studentilor cunostinte, competente si abilitati care sa le permita sa se angajeze, sa dezvolte o afacere proprie, sa-si continue studiile si sa invete permanent, candidatilor la studii universitare le revine, in cea mai mare masura, alegerea programelor de studii pe care le vor urma. Intre momentul in care candidatul este pus sa aleaga un program de studii, respectiv cel in care vorbim de o „piata educationala”, si momentul in care devenind absolvent intra in actiune „piata muncii” exista un decalaj de timp de cativa ani. Pentru a compensa unele efecte ale acestui decalaj, implementarea proiectului va sprijini candidatii la studii universitare sa opteze pe baza unor informatii cat mai complete si, totodata, va ajuta universitatile sa aprecieze mai bine eficacitatea programelor de studii oferite, in vederea cresterii calitatii acestora.


Suntem constienti ca „piata muncii”, despre care toti vorbim, este o notiune definita destul de vag: ea poate fi nationala, tarile Uniunii Europene sau chiar intreaga lume! In acelasi timp, ea este foarte dinamica si chiar imprevizibila, ceea ce impune universitatilor cercetarea consecventa a insertiei absolventilor lor.


In proiectul APM am ales sa aflam opiniile absolventilor din promotiile 2009 si 2010 - cei care si-au gasit recent un loc de munca sau isi continua studiile si respectiv 2005 si 2006 - absolventi care au dobandit deja o experienta profesionala, care sa le permita sa evalueze mai bine relatia dintre cunostintele si competentele oferite de studiile universitare urmate si cele solicitate de ocupatia sau ocupatiile lor din perioada de dupa absolvire. Am facut acest lucru utilizand un chestionar on-line, demers care a fost bine primit de absolventi, dovada fiind numarul mare al celor care l-au accesat.


Imi exprim speranta ca astfel de proiecte vor fi realizate in continuare de universitatile din Romania, dand si altor promotii de absolventi posibilitatea de a participa.


Coordonator proiect Absolventii si Piata Muncii

Prof. univ. dr. ing.
Radu Mircea Damian

Calendar evenimente

iunie 2024
LMaMiJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Inscriere newsletter